Devuan bug report logs - #466
xfce4-settings: pulseaudio does not start despite it is enabled by xfce settings

version graph

Package: pulseaudio; Maintainer for pulseaudio is Dima Krasner <dima@dimakrasner.com>;

Reported by: Ryutaroh Matsumoto <ryutaroh@ict.e.titech.ac.jp>

Date: Tue, 19 May 2020 05:03:01 UTC

Severity: grave

Tags: beowulf, moreinfo, patch

Merged with 276, 318, 367, 375, 378, 403, 473, 480

Found in version 12.2-4+deb10u1

Done: Mark Hindley <mark@hindley.org.uk>

Reply or subscribe to this bug.

Toggle useless messages

View this report as an mbox folder, status mbox, maintainer mbox


Report forwarded to devuan-bugs@lists.dyne.org, Daniel Reurich <daniel@centurion.net.nz>:
bug#466; Package xfce4-settings. (Tue, 19 May 2020 05:03:01 GMT) (full text, mbox, link).


Acknowledgement sent to Ryutaroh Matsumoto <ryutaroh@ict.e.titech.ac.jp>:
New bug report received and forwarded. Copy sent to Daniel Reurich <daniel@centurion.net.nz>. (Tue, 19 May 2020 05:03:03 GMT) (full text, mbox, link).


Message #5 received at submit@bugs.devuan.org (full text, mbox, reply):

From: Ryutaroh Matsumoto <ryutaroh@ict.e.titech.ac.jp>
To: Devuan Bug Tracking System <submit@bugs.devuan.org>
Subject: xfce4-settings: pulseaudio does not start despite it is enabled by xfce settings
Date: Tue, 19 May 2020 13:56:26 +0900 (JST)
[Message part 1 (text/plain, inline)]
Package: xfce4-settings
Version: 4.12.4-1
Severity: normal

Dear Maintainer,

After fresh installment of Devuan Beowulf by RC netinstall ISO,
PulseAudio is enabled by xfce setting as the attached screenshot.
But ps ax | grep pulseaudio shows nothing,
and Pulse Audio Volume Control (pavucontrol) cannot connect
to the pulseaudio daemon.

My system can still use sound without pulseaudio,
e.g. by firefox.

Best regards, Ryutaroh Matsumoto

-- System Information:
Distributor ID:	Debian
Description:	Devuan GNU/Linux 3 (beowulf)
Release:	3
Codename:	beowulf
Architecture: x86_64

Kernel: Linux 4.19.0-9-amd64 (SMP w/2 CPU cores)
Locale: LANG=en_US.UTF-8, LC_CTYPE=en_US.UTF-8 (charmap=UTF-8), LANGUAGE=en_US:en (charmap=UTF-8)
Shell: /bin/sh linked to /bin/dash
Init: sysvinit (via /sbin/init)
LSM: AppArmor: enabled

Versions of packages xfce4-settings depends on:
ii  libc6                2.28-10
ii  libcairo2            1.16.0-4
ii  libdbus-1-3          1.12.16-1+devuan2
ii  libdbus-glib-1-2     0.110-4
ii  libexo-1-0           0.12.4-1
ii  libfontconfig1       2.13.1-2
ii  libgarcon-1-0        0.6.2-1
ii  libgarcon-common     0.6.2-1
ii  libgdk-pixbuf2.0-0   2.38.1+dfsg-1
ii  libglib2.0-0         2.58.3-2+deb10u2
ii  libgtk2.0-0          2.24.32-3
ii  libnotify4           0.7.7-4
ii  libpango-1.0-0       1.42.4-8~deb10u1
ii  libpangocairo-1.0-0  1.42.4-8~deb10u1
ii  libupower-glib3      0.99.10-1
ii  libx11-6             2:1.6.7-1
ii  libxcursor1          1:1.1.15-2
ii  libxfce4ui-1-0       4.12.1-3
ii  libxfce4util7        4.12.1-3
ii  libxfconf-0-2        4.12.1-1
ii  libxi6               2:1.7.9-1
ii  libxklavier16        5.4-4
ii  libxrandr2           2:1.5.1-1
ii  xfconf               4.12.1-1

Versions of packages xfce4-settings recommends:
ii  x11-utils  7.7+4

xfce4-settings suggests no packages.

-- no debconf information
[Screenshot_2020-05-19_13-45-58.png (image/png, inline)]

Information forwarded to devuan-bugs@lists.dyne.org, Daniel Reurich <daniel@centurion.net.nz>:
bug#466; Package xfce4-settings. (Tue, 19 May 2020 09:03:01 GMT) (full text, mbox, link).


Message #8 received at 466@bugs.devuan.org (full text, mbox, reply):

From: Mark Hindley <mark@hindley.org.uk>
To: 466@bugs.devuan.org, Ryutaroh Matsumoto <ryutaroh@ict.e.titech.ac.jp>
Subject: Re: xfce4-settings: pulseaudio does not start despite it is enabled by xfce settings
Date: Tue, 19 May 2020 09:58:59 +0100
Control: reassign -1 pulseaudio
Control: merge 276 -1

On Tue, 19 May 2020 13:56:26 +0900 (JST) Ryutaroh Matsumoto <ryutaroh@ict.e.titech.ac.jp> wrote:
> Package: xfce4-settings
> Version: 4.12.4-1
> Severity: normal
> 
> Dear Maintainer,
> 
> After fresh installment of Devuan Beowulf by RC netinstall ISO,
> PulseAudio is enabled by xfce setting as the attached screenshot.
> But ps ax | grep pulseaudio shows nothing,
> and Pulse Audio Volume Control (pavucontrol) cannot connect
> to the pulseaudio daemon.

I am pretty certain this is bug #276 (and friends)

You need to disable autospawn by setting

autospawn=yes in /etc/pulse/client.conf.d/00-disable-autospawn.conf, or
commenting out autospawn=no.

This issue and workaround is documented in the Release Notes.

  https://files.devuan.org/devuan_beowulf/Release_notes.txt

It is also mentioned in the Buster Release Notes.

Thanks.

Mark


bug reassigned from package 'xfce4-settings' to 'pulseaudio'. Request was from Mark Hindley <mark@hindley.org.uk> to 466-submit@bugs.devuan.org. (Tue, 19 May 2020 09:03:04 GMT) (full text, mbox, link).


No longer marked as found in versions 4.12.4-1. Request was from Mark Hindley <mark@hindley.org.uk> to 466-submit@bugs.devuan.org. (Tue, 19 May 2020 09:03:04 GMT) (full text, mbox, link).


Marked as found in versions 12.2-4+deb10u1. Request was from Mark Hindley <mark@hindley.org.uk> to 466-submit@bugs.devuan.org. (Tue, 19 May 2020 09:03:04 GMT) (full text, mbox, link).


Added tag(s) beowulf. Request was from Mark Hindley <mark@hindley.org.uk> to 466-submit@bugs.devuan.org. (Tue, 19 May 2020 09:03:04 GMT) (full text, mbox, link).


Merged 276 318 367 375 378 403 466 Request was from Mark Hindley <mark@hindley.org.uk> to 466-submit@bugs.devuan.org. (Tue, 19 May 2020 09:03:04 GMT) (full text, mbox, link).


Severity set to 'grave' from 'normal' Request was from Mark Hindley <mark@hindley.org.uk> to 473-submit@bugs.devuan.org. (Fri, 22 May 2020 17:48:05 GMT) (full text, mbox, link).


Added tag(s) patch. Request was from Mark Hindley <mark@hindley.org.uk> to 473-submit@bugs.devuan.org. (Fri, 22 May 2020 17:48:06 GMT) (full text, mbox, link).


Merged 276 318 367 375 378 403 466 473 Request was from Mark Hindley <mark@hindley.org.uk> to 473-submit@bugs.devuan.org. (Fri, 22 May 2020 17:48:06 GMT) (full text, mbox, link).


Added tag(s) moreinfo. Request was from Mark Hindley <mark@hindley.org.uk> to control@bugs.devuan.org. (Wed, 03 Jun 2020 19:03:02 GMT) (full text, mbox, link).


Merged 276 318 367 375 378 403 466 473 480 Request was from Mark Hindley <mark@hindley.org.uk> to control@bugs.devuan.org. (Wed, 03 Jun 2020 19:03:02 GMT) (full text, mbox, link).


Merged 276 318 367 375 378 403 466 473 480 Request was from Mark Hindley <mark@hindley.org.uk> to control@bugs.devuan.org. (Wed, 03 Jun 2020 19:03:05 GMT) (full text, mbox, link).


Message #31 received at 480-close@bugs.devuan.org (full text, mbox, reply):

From: Mark Hindley <mark@hindley.org.uk>
To: Michaela Merz <mischmerz@googlemail.com>
Cc: control@bugs.devuan.org, 480-close@bugs.devuan.org
Subject: Re: bug#480: Firefox - no sound
Date: Wed, 3 Jun 2020 19:44:01 +0100
reassign 480 pulseaudio
forcemerge 276 480


On Wed, Jun 03, 2020 at 12:06:42PM -0500, Michaela Merz wrote:
>    > > [1] http://files.devuan.org/devuan_beowulf/Release_notes.txt > >
>    --00000000000000808705a7310ed4 Content-Type: text/html; charset="UTF-8"
>    Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
> 
>    Mark:
>    Rats. I enabled autospawn in client.conf, but forgot about
> 00-disable-autospawn.conf
> 
> Confirming that firefox works with audio now. Sory to bother you :(

Thanks.

Closing

Mark

Send a report that this bug log contains spam.


Devuan BTS -- Powered by Debian bug tracking system
Copyright (C) 1999 Darren O. Benham,
1997,2003 nCipher Corporation Ltd, 1994-97 Ian Jackson,
2005-2017 Don Armstrong, and many other contributors.

Devuan Bugs Owner <owner@bugs.devuan.org>.
Last modified: Tue Aug 4 13:48:00 2020;