Devuan bug report logs - #486
pulseaudio & alsa - lose soundcard after upgrade

Packages: alsa, &, pulseaudio; Maintainer for alsa is (unknown); Maintainer for & is (unknown); Maintainer for pulseaudio is Dima Krasner <dima@dimakrasner.com>;

Reported by: Captain Nemo <vayu@mail.ru>

Date: Mon, 22 Jun 2020 08:03:02 UTC

Severity: normal

Tags: moreinfo

Reply or subscribe to this bug.

Toggle useless messages

View this report as an mbox folder, status mbox, maintainer mbox


Report forwarded to devuan-bugs@lists.dyne.org, Dima Krasner <dima@dimakrasner.com>, devuan-dev@lists.dyne.org:
bug#486; Package pulseaudio & alsa. (Mon, 22 Jun 2020 08:03:02 GMT) (full text, mbox, link).


Acknowledgement sent to Captain Nemo <vayu@mail.ru>:
New bug report received and forwarded. Copy sent to Dima Krasner <dima@dimakrasner.com>, devuan-dev@lists.dyne.org. (Mon, 22 Jun 2020 08:03:05 GMT) (full text, mbox, link).


Message #5 received at submit@bugs.devuan.org (full text, mbox, reply):

From: Captain Nemo <vayu@mail.ru>
To: submit@bugs.devuan.org
Subject: pulseaudio & alsa - lose soundcard after upgrade
Date: Mon, 22 Jun 2020 10:58:32 +0300
[Message part 1 (text/plain, inline)]
Package: Pulseaudio & alsa
After upgrade from ASCII to Beowulf pulseaudio lose
soundcard. 
Potential couse: upgrade process erase
/etc/asound.conf with sound card ID (alsa). 
Cteation asound.conf with sound card ID alsa parameter solve problem. 
Ben, vayu@mail.ru 
[Message part 2 (text/html, inline)]

Information forwarded to devuan-bugs@lists.dyne.org, Dima Krasner <dima@dimakrasner.com>, devuan-dev@lists.dyne.org:
bug#486; Package pulseaudio & alsa. (Mon, 22 Jun 2020 08:48:01 GMT) (full text, mbox, link).


Message #8 received at 486@bugs.devuan.org (full text, mbox, reply):

From: Mark Hindley <mark@hindley.org.uk>
To: Captain Nemo <vayu@mail.ru>, 486@bugs.devuan.org
Subject: Re: bug#486: pulseaudio & alsa - lose soundcard after upgrade
Date: Mon, 22 Jun 2020 09:31:07 +0100
Control: tags -1 moreinfo

On Mon, Jun 22, 2020 at 10:58:32AM +0300, Captain Nemo wrote:
>    Package: Pulseaudio & alsa
> 
>    After upgrade from ASCII to Beowulf pulseaudio lose
>    soundcard.
> 
>    Potential couse: upgrade process erase
>    /etc/asound.conf with sound card ID (alsa).
> 
>    Cteation asound.conf with sound card ID alsa parameter solve problem.

Thanks.

Did you enable pulseaudio autospawn as documented in the Release Notes?[1]

Mark

[1]  https://files.devuan.org/devuan_beowulf/Release_notes.txt


Added tag(s) moreinfo. Request was from Mark Hindley <mark@hindley.org.uk> to 486-submit@bugs.devuan.org. (Mon, 22 Jun 2020 08:48:05 GMT) (full text, mbox, link).


Information forwarded to devuan-bugs@lists.dyne.org, Dima Krasner <dima@dimakrasner.com>, devuan-dev@lists.dyne.org:
bug#486; Package pulseaudio & alsa. (Tue, 23 Jun 2020 09:33:01 GMT) (full text, mbox, link).


Acknowledgement sent to Mark Hindley <mark@hindley.org.uk>:
Extra info received and forwarded to list. Copy sent to Dima Krasner <dima@dimakrasner.com>, devuan-dev@lists.dyne.org. (Tue, 23 Jun 2020 09:33:03 GMT) (full text, mbox, link).


Message #15 received at 486@bugs.devuan.org (full text, mbox, reply):

From: Mark Hindley <mark@hindley.org.uk>
To: Captain Nemo <vayu@mail.ru>
Cc: 486@bugs.devuan.org
Subject: Re: bug#486: pulseaudio & alsa - lose soundcard after upgrade
Date: Tue, 23 Jun 2020 10:24:42 +0100
Thanks.

I am having trouble pinpointing the issue here.

On Mon, Jun 22, 2020 at 12:10:06PM +0300, Captain Nemo wrote:
>    Yes, it was the first - but mixer show "sound card imitation".
> 
>    I think, esound.conf was erased due to different (comparing with

Do you mean esound? 

>    initial) dividing of ALSA on packs.

Can you show me the comparison you have done? As far as I know /etc/asound.conf
isn't included in any package. It is an optional sysadmin configuration file.

>    And - from other hand - I didn't test work of sound before removing of
>    old packages. There would be the cause.

If you are not sure that it worked before the upgrade, it is really difficult to
be certain there is a bug here.

Was /etc/asound.conf even present before the upgrade? I can't see any package
that would delete it.

Mark

Send a report that this bug log contains spam.


Devuan BTS -- Powered by Debian bug tracking system
Copyright (C) 1999 Darren O. Benham,
1997,2003 nCipher Corporation Ltd, 1994-97 Ian Jackson,
2005-2017 Don Armstrong, and many other contributors.

Devuan Bugs Owner <owner@bugs.devuan.org>.
Last modified: Fri Oct 23 05:39:39 2020;