Devuan bug report logs - #532
devuan-installer: netinstall iso does not boot uefi

Package: devuan-installer; Maintainer for devuan-installer is Ralph Ronnquist <ralph.ronnquist@gmail.com>;

Reported by: fsmithred <fsmithred@gmail.com>

Date: Thu, 17 Dec 2020 22:33:02 UTC

Severity: normal

Done: Ralph Ronnquist <ralph.ronnquist@gmail.com>

Reply or subscribe to this bug.

Toggle useless messages

View this report as an mbox folder, status mbox, maintainer mbox


Report forwarded to devuan-bugs@lists.dyne.org, Ralph Ronnquist <ralph.ronnquist@gmail.com>:
bug#532; Package devuan-installer. (Thu, 17 Dec 2020 22:33:02 GMT) (full text, mbox, link).


Acknowledgement sent to fsmithred <fsmithred@gmail.com>:
New bug report received and forwarded. Copy sent to Ralph Ronnquist <ralph.ronnquist@gmail.com>. (Thu, 17 Dec 2020 22:33:04 GMT) (full text, mbox, link).


Message #5 received at submit@bugs.devuan.org (full text, mbox, reply):

From: fsmithred <fsmithred@gmail.com>
To: submit@bugs.devuan.org
Subject: devuan-installer: netinstall iso does not boot uefi
Date: Thu, 17 Dec 2020 17:20:47 -0500
Package: devuan-installer

netinstall-amd64.iso build #163 for beowulf 3.1 point-release does not
boot in uefi mode. Tested in qemu, virtualbox and on hardware (isohybrid usb).

Grub menu appears, but gives errors instead of loading kernel.

error: can't find command 'echo'.
error: can't find command 'linux'.
error: can't find command 'initrd'.

/boot/grub/x86_64-efi/ in the iso should contain grub modules, but they
are all missing. Only grub.cfg is present.

fsmithred

Information forwarded to devuan-bugs@lists.dyne.org:
bug#532; Package devuan-installer. (Fri, 18 Dec 2020 23:03:02 GMT) (full text, mbox, link).


Acknowledgement sent to Ralph Ronnquist <ralph.ronnquist@gmail.com>:
Extra info received and forwarded to list. (Fri, 18 Dec 2020 23:03:04 GMT) (full text, mbox, link).


Message #10 received at 532@bugs.devuan.org (full text, mbox, reply):

From: Ralph Ronnquist <ralph.ronnquist@gmail.com>
To: 532@bugs.devuan.org
Subject: Re: bug#532: devuan-installer: netinstall iso does not boot uefi
Date: Sat, 19 Dec 2020 09:44:53 +1100
It turned out to be two problems:

1) that grub modules were not included because the "wildcard make
   function" failed to enumerate them. This was resolved by replacing
   all "wildcard" with "shell echo".

2) Grub 2.02 requires explicit "insmod" in grub.cfg for the modules
   involved. This was resolved by adding such for "font", "echo" and
   "linux" (which implements the "initrd" command as well)

Trial ISO build #171 includes these fixes.

Please verify that it works and close this bug.

Reply sent to Ralph Ronnquist <ralph.ronnquist@gmail.com>:
You have taken responsibility. (Fri, 08 Jan 2021 06:33:14 GMT) (full text, mbox, link).


Notification sent to fsmithred <fsmithred@gmail.com>:
bug acknowledged by developer. (Fri, 08 Jan 2021 06:33:16 GMT) (full text, mbox, link).


Message #15 received at 532-done@bugs.devuan.org (full text, mbox, reply):

From: Ralph Ronnquist <ralph.ronnquist@gmail.com>
To: 532-done@bugs.devuan.org
Subject: Re: bug#532: devuan-installer: netinstall iso does not boot uefi
Date: Fri, 8 Jan 2021 17:24:51 +1100
fixed

Message #16 received at 532-close@bugs.devuan.org (full text, mbox, reply):

From: fsmithred <fsmithred@gmail.com>
To: 532-close@bugs.devuan.org
Subject: close
Date: Fri, 8 Jan 2021 06:28:37 -0500
close


Build#171 netinstall iso boots in uefi mode.


Send a report that this bug log contains spam.


Devuan BTS -- Powered by Debian bug tracking system
Copyright (C) 1999 Darren O. Benham,
1997,2003 nCipher Corporation Ltd, 1994-97 Ian Jackson,
2005-2017 Don Armstrong, and many other contributors.

Devuan Bugs Owner <owner@bugs.devuan.org>.
Last modified: Thu Dec 2 04:37:50 2021;