Devuan bug report logs - #559
debootstrap: autopkgtest always fail on qemu testbed

version graph

Package: src:debootstrap; Maintainer for src:debootstrap is Devuan-Dev Team <devuan-dev@lists.dyne.org>;

Reported by: Ryutaroh Matsumoto <ryutaroh@ict.e.titech.ac.jp>

Date: Sun, 28 Feb 2021 14:03:01 UTC

Severity: normal

Tags: ceres, chimaera

Found in version debootstrap/1.0.123+devuan3

Reply or subscribe to this bug.

Toggle useless messages

View this report as an mbox folder, status mbox, maintainer mbox


Report forwarded to devuan-bugs@lists.dyne.org, Devuan-Dev Team <devuan-dev@lists.dyne.org>:
bug#559; Package src:debootstrap. (Sun, 28 Feb 2021 14:03:01 GMT) (full text, mbox, link).


Acknowledgement sent to Ryutaroh Matsumoto <ryutaroh@ict.e.titech.ac.jp>:
New bug report received and forwarded. Copy sent to Devuan-Dev Team <devuan-dev@lists.dyne.org>. (Sun, 28 Feb 2021 14:03:04 GMT) (full text, mbox, link).


Message #5 received at submit@bugs.devuan.org (full text, mbox, reply):

From: Ryutaroh Matsumoto <ryutaroh@ict.e.titech.ac.jp>
To: submit@bugs.devuan.org
Subject: debootstrap: autopkgtest always fail on qemu testbed
Date: Sun, 28 Feb 2021 22:44:40 +0900 (JST)
[Message part 1 (text/plain, inline)]
Source: debootstrap
Version: 1.0.123+devuan3
Severity: normal
Tags: ceres chimaera

Dear Maintainer,

I run autopkgtests on all Devuan packages
(i.e. "devuan" in package version) by
https://github.com/emojifreak/qemu-arm-image-builder/blob/main/test-devuan.sh

The following tests in debootstrap always fail:

not ok 19 - unshare -m /tmp/autopkgtest.7mJW2N/build.6Aw/src/debian/tests/fake/schroot-1.6.10-3 chroot.d runuser -u nobody -- script -q -c cat /etc/debian_version /dev/null
not ok 20 - script(1) should work under (fake) schroot
not ok 21 - unshare -m /tmp/autopkgtest.7mJW2N/build.6Aw/src/debian/tests/fake/schroot-proposed chroot.d runuser -u nobody -- script -q -c cat /etc/debian_version /dev/null
not ok 22 - script(1) should work under (fake) schroot
not ok 23 - unshare -m /tmp/autopkgtest.7mJW2N/build.6Aw/src/debian/tests/fake/schroot-proposed --sbuild chroot.d runuser -u nobody -- script -q -c cat /etc/debian_version /dev/null
not ok 24 - script(1) should work under (fake) schroot
not ok 25 - unshare -m /tmp/autopkgtest.7mJW2N/build.6Aw/src/debian/tests/fake/schroot-1.6.10-3 --sbuild chroot.d runuser -u nobody -- script -q -c cat /etc/debian_version /dev/null
not ok 26 - script(1) should work under (fake) schroot
not ok 27 - unshare -m /tmp/autopkgtest.7mJW2N/build.6Aw/src/debian/tests/fake/pbuilder-proposed chroot.d runuser -u nobody -- script -q -c cat /etc/debian_version /dev/null
not ok 28 - script(1) should work under (fake) pbuilder
not ok 29 - unshare -m /tmp/autopkgtest.7mJW2N/build.6Aw/src/debian/tests/fake/pbuilder-0.228.4-1 chroot.d runuser -u nobody -- script -q -c cat /etc/debian_version /dev/null
not ok 30 - script(1) should work under (fake) pbuilder


Note that, in Debian, deboostrap 1.0.123 is failing in a different set of tests as follows,
which is reported as #983197 in Debian BTS.
This issue seems different from #983197.

not ok 19 - unshare -m /tmp/autopkgtest.cpIWYX/build.EwN/src/debian/tests/fake/schroot-1.6.10-3 chroot.d runuser -u nobody -- script -q -c cat /etc/debian_version /dev/null
not ok 20 - script(1) should work under (fake) schroot
not ok 25 - unshare -m /tmp/autopkgtest.cpIWYX/build.EwN/src/debian/tests/fake/schroot-1.6.10-3 --sbuild chroot.d runuser -u nobody -- script -q -c cat /etc/debian_version /dev/null
not ok 26 - script(1) should work under (fake) schroot
not ok 47 - unshare -m /tmp/autopkgtest.cpIWYX/build.EwN/src/debian/tests/fake/schroot-1.6.10-3 /tmp/autopkgtest.cpIWYX/autopkgtest_tmp/from-nspawn.d runuser -u nobody -- script -q -c cat /etc/debian_version /dev/null
not ok 48 - script(1) should work under (fake) schroot
not ok 53 - unshare -m /tmp/autopkgtest.cpIWYX/build.EwN/src/debian/tests/fake/schroot-1.6.10-3 --sbuild /tmp/autopkgtest.cpIWYX/autopkgtest_tmp/from-nspawn.d runuser -u nobody -- script -q -c cat /etc/debian_version /dev/null # TODO schroot --sbuild doesn't work when /dev/ptmx is a symlink to /dev/pts/ptmx
not ok 54 - script(1) should work under (fake) schroot # TODO schroot --sbuild doesn't work when /dev/ptmx is a symlink to /dev/pts/ptmx

The full log of autopkgtest is attached.

Best regards, Ryutaroh Matsumoto


-- System Information:
Distributor ID:	Devuan
Description:	Devuan GNU/Linux 4 (chimaera/ceres)
Release:	testing/unstable
Codename:	n/a
Architecture: x86_64

Kernel: Linux 5.10.0-3-amd64 (SMP w/2 CPU threads)
Locale: LANG=en_US.UTF-8, LC_CTYPE=en_US.UTF-8 (charmap=UTF-8), LANGUAGE not set
Shell: /bin/sh linked to /bin/dash
Init: sysvinit (via /sbin/init)
[debootstrap-log.tar.xz (application/octet-stream, attachment)]

Send a report that this bug log contains spam.


Devuan BTS -- Powered by Debian bug tracking system
Copyright (C) 1999 Darren O. Benham,
1997,2003 nCipher Corporation Ltd, 1994-97 Ian Jackson,
2005-2017 Don Armstrong, and many other contributors.

Devuan Bugs Owner <owner@bugs.devuan.org>.
Last modified: Thu Dec 2 03:42:02 2021;