Devuan bug report logs - #651
devuan-installer: No support for runit as init on air-gapped installs

Package: devuan-installer; Maintainer for devuan-installer is Ralph Ronnquist <ralph.ronnquist@gmail.com>;

Reported by: Olaf Meeuwissen <paddy-hack@member.fsf.org>

Date: Fri, 7 Jan 2022 08:54:06 UTC

Severity: normal

Found in version 5.0.preview-20211220

Reply or subscribe to this bug.

Toggle useless messages

View this report as an mbox folder, status mbox, maintainer mbox


Report forwarded to devuan-bugs@lists.dyne.org, paddy-hack@member.fsf.org, Ralph Ronnquist <ralph.ronnquist@gmail.com>:
bug#651; Package devuan-installer. (Fri, 07 Jan 2022 08:54:06 GMT) (full text, mbox, link).


Acknowledgement sent to Olaf Meeuwissen <paddy-hack@member.fsf.org>:
New bug report received and forwarded. Copy sent to paddy-hack@member.fsf.org, Ralph Ronnquist <ralph.ronnquist@gmail.com>. (Fri, 07 Jan 2022 08:54:08 GMT) (full text, mbox, link).


Message #5 received at submit@bugs.devuan.org (full text, mbox, reply):

From: Olaf Meeuwissen <paddy-hack@member.fsf.org>
To: Devuan Bug Tracking System <submit@bugs.devuan.org>
Subject: devuan-installer: No support for runit as init on air-gapped installs
Date: Fri, 07 Jan 2022 16:32:34 +0900
Package: devuan-installer
Version: 5.0.preview-20211220
Severity: normal
X-Debbugs-Cc: Olaf Meeuwissen <paddy-hack@member.fsf.org>

Dear Maintainer,

Playing with devuan_daedalus_5.0.preview-20211220_amd64_netinstall.iso I
noticed that even though I select runit as my init system sysvinit-core
gets installed.  I've reported this behaviour before for chimaera in

 https://bugs.devuan.org/cgi/bugreport.cgi?bug=584

I realize that the netinstall images assume a network connection but for
something as basic as the system's init I expected that to work without
one.  At the very least I expect to be notified that my selection is not
available without a network connection.

The runit-init package is a 30.9 kB download according to apt show so I
would think that size is not a reason to not include it in the image.

I have since replaced sysvinit-core with runit-init, which went without
any trouble (unlike the case I experienced with chimaera).  Just a

  apt install runit-init --purge
  reboot

did the trick for my, at that point, still very, very bare bones system
without a GUI.

Here's hoping all supported init systems will be installable from the
netinstall image without a network connection.

-- System Information:
Architecture: x86_64

Kernel: Linux 5.15.0-2-amd64 (SMP w/16 CPU threads)
Locale: LANG=C.UTF-8, LC_CTYPE=C.UTF-8 (charmap=UTF-8), LANGUAGE not set
Shell: /bin/sh linked to /bin/dash
Init: runit (via /run/runit.stopit)
LSM: AppArmor: enabled

Send a report that this bug log contains spam.


Devuan BTS -- Powered by Debian bug tracking system
Copyright (C) 1999 Darren O. Benham,
1997,2003 nCipher Corporation Ltd, 1994-97 Ian Jackson,
2005-2017 Don Armstrong, and many other contributors.

Devuan Bugs Owner <owner@bugs.devuan.org>.
Last modified: Fri Aug 19 08:55:31 2022;